Current Settlement

Idag är det måndag 22 december, och vi slappar ombord på Windfall nu på eftermiddagen. Hängmatta, lite bad, plocka lite, ta en bira osv. I morse och förmiddags var vi med jollen till Current Settlement, som skulle vara en mycket pittoresk liten bahamisk by. Det var den också. Vi har ankrat på NV sidan av den landtunga, på vilken Current Settlement är belägen. På beachen framför oss finns en ”dinghy landing”, ett ställe där landsvägen går ner till stranden. Vi tog jollen dit och cyklade sedan till Current Settlement på andra sidan denna landtunga. Här hittade vi en helt avsomnad, men ändå bedårande by. Viss ordning råder här, det finns vägskyltar och stopptecken. Trädgårdarna är muromgärdade, och de hus som är bebodda är välskötta och fina. Ytorna är öppna, och spår av odlingsverksamhet finns. Current Settlement är Eleutheras äldsta by, med anor från 1600-talet. Dock så har den grocery store som skulle funnits här slagit igen. Den enda pågående officiella verksamheten var The Local Library, ett litet hus där folk samlats och där det fanns en dator med internetuppkoppling, som vi gärna fick låna för att kolla vädret. Efter att ha cyklat runt byn (snart gjort) cyklade vi fram till The Current Cut och beskådade den starka tidvattenströmmen. Vi är i spring tide, och ebben hade just börjat, så det var kanske 6 knops ström eller så. The Current Cut är välkänt inom sofistikierade dykkretsar, eftersom man kan dyka här och följa med strömmen i 6-7 knop (våtdräkt rekommenderas).

I den norra änden av The Cut hittade vi en avancerad liten hamn, rejält djup, och helt skyddad, huggen ur berget. Intill fanns ett högt betongtorn med invändig stege till toppen (ett fyrtorn?). Vi frågade i The Library vad detta var för arrangemang. Svaret var att det var en gammal anläggning, ursprungligen tänkt som en kombinerad nödhamn och ett resort, men planerna på att bygga detta resort förverkligades aldrig. Nu var underhållet eftersatt, som så ofta i Västindien, men det var fortfarande en fullt fungerande nödhamn, vilket bekräftades av damen på biblioteket. Postbåten går in där när det är dåligt väder.

Dagens lunch bestod av tonfisksallad och intogs när vi åter kommit ombord på Windfall. I morgon ska vi till Spanish Wells på förmiddagen, när vi har hjälp av ett välkommet högvatten.

 

Joomla 1.6 Template by sinci