Exumas igen

Vi var i Exumas för två och ett halvt år sedan. En smörsegling över Exumas Sound förde oss tillbaka. Vi kom fram till Oyster Cay nära Highborne Cay strax innan solnedgången. En  häftig insegling mellan två små öar, en smal passage men djup, och stark motström. Det såg ut som om man skulle ta båten uppför ett trappsteg ungefär. Det gick bra tack vare full fart på motorn.

Highborne Cay är en privatägd ö med marina och resort, och massor av mättelika motorbåtar. Vi flyttade nästa dag till Hawksbill Cay. Här var det lugnare, och vi varvade bad med strandhugg.

Ett par dagar senare flyttade vi till Warderick Wells, där högkvarteret för Exumas Land and Sea Park är beläget. Här har vi varit förut, och det är en spektakulär plats. Underbar snorkling o helt orörda korallrev. Vi så ett par hajar, några stora languster mm. Här firade vi också nyår tillsammans med personal från nationalparken.

På nyårsdagen skulle Lena snorkla på ett vrak. Jag avstod pga svårläkta sår på fötterna. Vi tog jollen till en boj som fanns vid vraket. Det var rejält strömt, så vi hade bestämt att när Lena snorklat färdigt skulle vi låta jollen glida med strömmen till Windfall. Lena dök och dök och fotade. Plötsligt kom hon simmande som en torped: hajen! Jag ska upp!. Den normalt ett ganska bökiga ombordstigningen från simmande in i jollen gick på en halv sekund… Hajar är mäktiga när de oanmälda sveper in mot en under vattnet. Och denna haj var riktigt stor…

Dagen efter nyårsdagen var det dags att segla tillbaka till Florida. Vädret skulle bli sämre. Men vi fick en underbar segling från Warderick Wells ända till ft Pierce i Florida. Vi hade bland annat kul i Golfströmmen, där vi seglade med frisk medvind och krftig medström: 11,5 knop…

Från Ft Pierce återstod bara ett par dagar på ICW. Kallfronten kom och det blev rejält kyligt. När vi efter mer än 1000 sjömil och fyra veckors sol och värme tuffade in i Palm Cove Marina föll temperaturen, dagen efter var det under 10 plus, ovanligt i Florida. Kanske bra med lite acklimatisering innan den svenska vintern….

 

 

Joomla 1.6 Template by sinci