Landstigning

Den härliga känslan att ha nått fram till Kanada, förstärktes av att äntligen få stiga i land och röra på oss efter tretton dagar till sjöss.

Vi är oerhört förtjusta i våra Bromton cyklar. Kombinationen segling och cykling är idealisk när vi skall utforska nya platser och handla mm. Vi behöver inte hyra bil, leta P-platser eller hotellrum, vi har ju boendet med oss och cyklandet gör att vi kan se mer än vi skulle kunna göra med bara apostlahästarna. Det är ju inte alla ställen som har några publika färdmedel. Och hela paketet är miljövänligt.

 Cyklarna väcker ofta uppmärksamhet. Vi tar dingen med cyklarna till närmsta brygga som inte ser privat ut och kollar om det är OK att förtöja jollen. Det är det för det mesta. När vi kliver av och tar av kapellen från cyklarna och börjar fälla upp dem och haka på den praktiska cykelväskan är det ofta någon som kommer fram och frågar och vill veta det mesta. I New York var det en dam som fick prova att cykla en stund. Men det var ju förstås en bit in på resan från Kanada…

Vårt äventyr som börjat med att så snabbt som möjligt ta oss till Kanada, gick i och med ankomsten till Head Harbor på Campobello Island in i sitt andra skede. Lugnt och stilla slöseglande och utforskande av den nordamerikanska ostkusten i U.S.A. med början i det s.k. New England. New England sträcker sig från den Kanadensiska gränsen till Long Island, sista utpost är Block Island.

Men allra första landstigning skedde ju i Kanada. Vi var mycket nyfikna på vad Campobello Island skulle bjuda på efter den spännande angöringen och den fina hamnen.

Vi hade en del förväntningar. Per hade gjort en del research på vägen och hittat att Franklin Delano Roosevelt, som var president i U.S.A. under andra världskriget och den ende president som innehaft ämbetet nästan fyra perioder, hade haft ett lantställe på ön. Tänk om det fanns kvar? Och det skulle finnas en Internationell park med flera vandrings/cykelleder.

Först tog vi jollen och cyklarna och lade till vid en flytbrygga i fiskehamnen. Fiskehamnen präglades mycket av det faktum att tidvattnet här har en höjdskillnad på 5 meter eller mer. Så hamnen såg totalt olika ut vid olika tider på dygnet. Fiskebåtarna förtöjde inte vid flytbryggor, utan de hade fasta bryggor med vertikala linor fästade vid bryggorna som de lade sling omkring som förtöjning. På så sätt kunde båtarna röra sig upp och ner de fem metrarna.

 

Vi gick alltså iland och frågade första bästa fiskare ifall det var något problem med att förtöja vid flotten. Nejdå, försäkrade han. De var till för gästande båtar, och användes av fiskarna bara till att förvara hummertinor.

Vi cyklade till Wilson Beach och Family Fisheries, som är en familjedriven restaurang. Otroligt god och billig hummer, samt hemgjorda efterrätter av högsta klass!

Naturen var nordisk till sin karaktär, men alla vårträd och blomster blommade samtidigt.

 

Roosevelts hus fanns kvar, vi besökte det, men det var inte öppet för det var ännu för tidigt på säsongen.

Efter att ha stannat på Campobello Island i fyra dagar kastade vi loss. Klockan var 05.00, och vi hörde ljudet av mistluten på Head Harbor Lighthouse redan innan vi gått upp och tittat ut. Dimma. Vi satte ändå av, och när vi kom ut i sundet mellan Eastport och Grand Manan Island lättade det något, men det var bara tillfälligt. Vi fick köra med radar hela tiden, inte minst för alla hummerflöten. Här uppe i Kanada och norra Maine är de stora och väl synliga. Det skulle bli svårare att se dem senare, men radarn är ett osvikligt hjälpmedel. Per styrde och Lena bevakade på radarn. Så höll vi på i 14 timmar innan vi angjorde Bar Harbor på Mount Desert Island. Innan vi kom fram ringde vi Customs and Border Protection, och vi stämde träff kl 19.00 för att klarera in i USA igen.

Joomla 1.6 Template by sinci