Chesapeake Bay

Efter att ha firat midsommar i NYC kastade vi loss för färd söderut. Vi hade alltså firat svensk midsommar, eftersom den svenska kolonin i NYC arrangerade detta i Battery Park längs söderut på Manhattan. Det var sill, nubbe, midsommarstång och små grodorna….

Men sedan stävade vi alltså sydvart utanför New Jerseys kust. Till en början svaga vindar, men senare en bris som tillät segling för styrbord halsar hela natten. På morgonen hade vi hunnit till Delawareflodens utlopp i Atlanten. Detta utlopp är egentligen en stor bukt eller vik, som heter Delaware Bay. Här dog vinden och vi stävade för motor upp mot Delaware City. Målet nu var C and D Canal, som skulle leda oss till Chesapeake Bay.

På kvällen den sista juni ankrade vi i Salem River vid Salem. Vi tog av från Delawarefloden på denna biflod, och kom strax till denna fina ankringsplats. Det var rejält strömt, men ankaret finns bra fäste. Nästa dag återvände vi till Delawarefloden, korsade denna och gick in i C and D Canal. C och D står för Chesapeake och Delaware. Det blir naturligtvis väldigt strömt här pga av tidvattnet, så man får passa rätt tid så man inte för motström. Efter C and D Canal äntrade vi den stora Chesapeake Bay vid Elk River. Vi seglade söderut med Baltimore som dagens mål. Ett par timmar inna vi var framme varnade US Coast Guard på VHF:en för starka åskväder. Vi hamnade mitt i detta. Ut med åskledare. Vi bedömde att själva centrum för åskvädret aldrig kom så nära att vi ankrade. Detta har vi gjort tidigare i dessa mycket häftiga åskväder för att kunna stänga av och koppla ur all elektronik. Efter någon timmes skyfall och blixtrande minskade det hela och vi kunde andas ut. Vi träffade senare på seglare som fått hela elektroniken utslagen i åska. Detta vill man undvika, och vi ska konstruera bättre åskledare för framtiden.

Vi la till vid en marina i Inner Harbor, Baltimore. Denna hamn har nyligen rustats upp. Vi avslutade dagen med middag på ”The Rusty Scupper”.

Baltimore känns som en stad med ung befolkning. Den etniska blandningen är påtaglig, och atmosfären levande och aktiv. Vi hyrde nu en bil. För att göra det var vi tvungna att ta oss till flygplatsen, vilken skedde per cykel och tåg. Denna bil använde vi nu för tre dagars utflykter. De två första till Lancaster County, där vi ville se Amish-miljöer och byggnader. Den sista utflykten, som gick av stapeln 4 juli, gick till den tidigare huvudstaden i USA, Philadelphia. Här fick vi se Fourth of July-firande med en magnifik karneval. Vi återvände till marinan lagom till kvällens fyrverkerier.

Den 5 juli stannade vi kvar i Baltimore för att byta impellern i elverket. Denna visade sig vara intakt. I stället var det drivremmen till kylvattenpumpen som var slut. Så nu fick elverket både ny impeller och ny drivrem.

Den 6 juli lämnade vi Baltimore. Vi seglade till mera lantliga delar av Chesapeake Bay. Första natten tillbringades vid Wye Island, där det finns ett naturreservat. Vädret hade nu förändrats, mycket varm luft hade kommit in söderifrån. Det blev mycket varmt, uppåt 40 grader. Nätterna var också mycket varma. Vi ankrade hela tiden nattetid, vilket minskade problemen med värmen något, men vinden var svag på nätterna, så vi fick användning för vår ”vindstrut” som hjälpte bra att leda ner vinden genom båten. Efter Wye Island väntade St Michaels, en fin och pittoresk liten stad. Här fanns hantverksmässigt båtbygge och en stort och fint marinmuseum. I denna del av Chesapeake Bay, och även senare längre söderut, så vi påtagliga mängder död fisk. Inte kul. Detta verkade dock, visade det sig vid samtal vara något som inte bekymrade lokalbefolkningen. Även detta kändes inte så kul. Kanske beroddde det på att det var 33,1 grader varmt i vattnet....

Efter St Michaels ställde vi siktet på Washington DC. För att komma dit måste vi segla uppför Potomac River. Det var så pass långt att ankring krävdes en natt på vägen upp och en natt på vägen ner.

I Washington ankrade vi vid South West Waterfront, där Capital Yacht Club erbjöd tillgång till faciliteter för den billiga pengen 16 dollar. Vi stannade fyra dagar i Washington, med många museibesök. Särskilt måste vi lyfta fram den utomordentliga gästfrihet som denna Yacht Club uppvisade. Vi var gäster i baren varje kväll, och vi träffade massor med trevliga och intressanta människor.

Baracks barack...

 

Apollo 11 på National Air and Space Museum

 

Vi blev intervjuade i The Breeze, CYC:s tidning. Vimplar utbyttes och det skålades...

 

Efter Washington DC väntade två dagar på Potomac (med ytterligare häftiga åskväder) och ett par dagars finfin segling söderut till målet för denna seglats: Deltaville Boatyard. Det mycket varma vädret höll i sig, och vi tillbringade fyra ångande dagar i marinan innan Windfall lyftes. Sedan ytterligare två nätter ombord när båten låg på land. Windfall ska här få en hel del ompyssling och sevrice, t ex genomgång av riggen, linjering av motorn, bottenmålning, reparation av septictank, vaxning och mycket annat.

 

När vi äntligen fått båten urstädad tog vi  år hyrbil och bilade till Florida och Jacksonville via Shenandoah National Park och Thomas Jeffersons Monticello.

 

Joomla 1.6 Template by sinci