Nova Scotia, Kanada

Dags för ny segling med Windfall! Vi hade ursprungligen tänkt oss mer söderut igen, men vår korta visit i Canada och Campobello island förra året gav mersmak. Så vi beslutade att istället styra mot norr igen, då vi den 1 juli, efter tio dagars förberedelser, kastade loss Windfall ifrån Deltaville Marina i Virginia (Chesapeake Bay). Tanken är nu att ta oss på en bog till Canada, för att sedan segla i Nova Scotia i sommar. Sedan lägga upp båten någonstans längs Southwest Shore i Nova Scotia, för att kommande år ta henne söderut igen.

Vi mastade på stormasten, som vi haft av. Vi har bytt spridarnockar, de gamla var slut. Vi fick tag på de sista fyra exemplaren som finns via Seldén, så nu kan vi ha den här masten 40 år till... Vad vi glömde innan vi mastade på var att smörja vindinstrumentet. Tur att Lena gärna åker upp en tur i masten vid behov...

Det hela kunde börjat bättre. När vi kört 100 m till fuel dock gick larmet att batterispänningen var låg. Detta var mycket märkligt eftersom batteriladdaren varit på i tio dagar, och batterierna dessutom var nya förra året. Och inte vilka batterier som helst, utan 3 x 100Ah Enersys Odyssey, som kostar 3,5 tusen kr styck. Första tanken var att det var fel på batteriladdaren. Vi körde för motor i fem timmar, och då såg batterispänningen bra ut. Men efter att ha seglat ett par timmar tjöt larmet igen. Sammanfattningsvis tydde alla tecken på att det var fel på batterierna, eller ett av dem. All konsumtion och laddning verkade fortlöpa normalt, men batterierna var helt utan ork. Vi märkte att om vi seglade med vindroder, hade solcellerna på och sparade på el, så räckte det att ladda batterierna runt var tolfte timme. Nu var det ändå en hel del motorgång de första dygnen.

När vi kommit till Onset Bay precis innan Cape Cod Canal, så ankrade vi med avsikten att söka hjälp. Men de kunde inte avvara någon tekniker den dagen. Vi tyckte då att läget var stabilt nog att fortsätta till Canada. Efter kanalen vidtog finfina vindar och Windfall gjorde fart genom det lugna havet. Vi laddade då och då.

En annan sak som pajade var en bottenventil till den ena toaletten. Den gick sönder i stängt läge, varför vi inte kan tömma denna tank. Tus att vi har två toaletter ombord. Vi prioriterar upp installation av pumpout på att göra-listan… När vi köpte Windfall bytte vi alla ventiler och skrovgenomföringar. Vi valde omsorgsfullt ut ventiler i brons, för det skulle vara det bästa. Rena skiten. Vi ska ta en titt på denna problematik här på västra sidan av Atlanten, för här finns en mer utvecklad kultur kring skrovgenomföringar och ventiler…

I Cape Cod Bay fick vi förmånen att för andra gången sedan vi startade i Skurusundet i juni 2011 få se en val. Detta var en finback whale, och den visade sig för oss upprepade gånger. Roligt! Dessa vatten är mycket valrika, och myndigheterna gör mycket för att säkra bestånden, både i USA och i Canada.

Fredagen 7 juli lade vi till i Shelburne, Nova Scotia. Klockan var runt halvåtta på kvällen, och vi kontaktade tullen för inklarering. Efter en timme kom två tulltjänstemän, och vi klarerade in såväl Windfall som oss själva.

Shelburne är ett trevligt och charmigt samhälle, med flera museer och fina hus. Människorna var mycket trevliga, och vi träffade flera andra seglare. Vi fick många tips angående Nova Scotia.

Vi hade lite problem med läckage ovanifrån. Dels ett par fönster (portholes) men också en skylight och två stycken däcksgenomföringar för röstjärnen. Vi arbetade med att fixa detta, så får nästa rejäla regn utvisa om vi lyckats eller ej.

När dessa arbeten var färdiga tornade sämre väder upp sig, med nordostliga vindar i antågande. Vi valde dock att lämna Shelburne innan detta väder hann fram, och seglade onsdagen 12 juli till närliggande Lockeport, ett fiskeläge med rudimentär gästhamn. Detta tog bara tre timmar, men det utvecklade sig till segling i frisk vind med tjocka… Jag körde motorn på tomgång för att vara säker på att ha ström till såväl plotter som radar. Vi anlände hursomhelst välbehållna vid tretiden på eftermiddagen.

I skrivande stund är det torsdag 13 juli, och nordosten sveper in med mörka skyar. Vi pysslar lite med båten, nyss åt vi en skaldjurstallrik till lunch på den lilla restaurang som ligger precis vid bryggan, och snart ska vi dricka kaffe. Allt väl ombord!

Joomla 1.6 Template by sinci