Gold River Marina

Vi har nu anlänt till Gold River Marina längst in i MahoneBay. Seglingen hit, eller rättare sagt motorkörandet, var präglat av tät dimma. Lena vid radarn hela tiden, jag vid plotter och roder. De flesta båtar här, även fritidsbåtar, har AIS. Men vi mötte något undantag, och då är radarn oumbärlig.

Batteriproblemet ser ut att vara löst. I morse lastade vi ur hela storstuven för att komma åt batterierna. Keith kom med diverse olika mätinstrument. Han konstaterade snabbt att ett av våra tre husbatterier var defekt, de två andra var utmärkta. Vi kontaktade Magna Charge i Halifax, och de hade batteriet (Odyssey 100 Ah) i lager. De erbjöd sig att köra ut med batteriet till Gold River Marina, och vi väntar att de dyker upp på eftermiddagen idag (idag är det tisdag 18 juli).

Vad har vi lärt oss? Jo, att man ska ha en battery-tester. Ett instrument som kan mäta batteriets kapacitet oavsett hur laddat det är. Sedan lärde vi oss på kuppen att regulatorer till solpaneler kan vara opålitliga och göra så att batterierna laddas ur under natten. Så nu ska vi installera strömbrytare med vilka vi manuellt kopplar ur solcellerna när solen gått ner, detta alltså som en säkerhetsåtgärd.

Vi har hört att människorna i Nova Scotia är vänliga och hjälpsamma. Men vi kan konstatera att det är ett understatement. I morse kon Alistair (en lokal cruiser som bl a seglat runt Newfoundland) förbi och räckte över sina bilnycklar ”in case you need it, I wont be back until tomorrow…”. Luttrade som vi är efter allt strul med Deltaville Marina, så tror vi mer och mer på Goldwater Marina som platsen för Windfalls vinteride.

 

Ja nu har det gått ytterligare en intressant dag och det är onsdag 19 juli. Följande har hänt idag: Först ringde Magna Charge från Halifax och meddelade att det batteri jag tog bort (som de tog med sig) inte var felaktigt utan helt tipptopp. Men, när jag bad om en förklaring till Keiths mätvärden så sa de att det kan ha varit så at han satte klämman en bit upp på det rostfria gänga där man sätter fast batterikablarna, att klämman måste vidröra bly-ytan längst ner mot batteriet. Ok….. nu blev jag nervös. Men efter att ha testat hela elsystemet under flera timmar med hög belastning måste jag ändå konstatera att deras analys verkar konstig. Alla tidigare problem är försvunna. Spänningen är på 12,7 volt även efter ett uttag på 50 Ah. Dessutom: Hur kan konduktiviteten i rostfritt stål vara så dålig att när strömmen ska gå ett par mm genom en 8 mm gängad stång, så faller batteriets prestanda från 99% till 33%? Måhända har jag fel, men våra problem verkar i alla fall vara försvunna, åtminstone just nu.

Imorgon ska vi upp tidigt och segla till Halifax. Då ska vi se hur det hela uppför sig.

Vidare har vi skrivit på för Goldriver Marina. Allt känns inte perfekt här, men en hel del i alla fall, framför allt båtbyggarna på Tern Boatworks. Neil tog oss med en speedboat till Chester för att visa några av företagets finfina arbeten. Trevlig båttur!

Neil visar en av

Neil visar en av "sina" båtar för oss

Vi har också träffat tullen igen. Vi har givit dem vår workorder, så nu är vi klara här i Goldriver. Vi återkommer hit runt 20 augusti för upptagning.

Två minkar som bor intill Windfall

Joomla 1.6 Template by sinci