Bras d´Or Lakes via Halifax

Idag är det den 30 juli 2017, och vi befinner oss i St Peters Marina belägen precis där St Peters Channel, kanalen in i Bras d´Or Lakes slutar. Vädret idag är regnigt och blåsigt, men det ska bli bättre i morgon. I dag blir vi kvar här och slöar. Vi läser och studerar sjökort.

I någon mån är detta målet för denna seglats. Vi har hört talas om Bras d´Or Lakes som ett sällsynt naturskönt område, där medborgarna i The First Nations fortfarande praktiserar sin kultur och religion mer än på många andra platser i Nordamerika. Rent topologiskt är detta inte en sjö eller ett sjösystem, utan en gigantisk havsvik med många flikar och delar, och vars förbindelse ut till havet är smal och utsträckt. Denna förbindelse kallas Grand Bras d´Or, och utmynnar på den norra sidan av ön Cape Breton. Vi kom in en annan väg, för det finns nämligen en konstgjord väg in via en kanal och en sluss. Denna passage är idag 148 år gammal. Slussens uppgift är att utjämna för tidvattnet. Vi har sett liknande slussar på andra ställen där olika delar av havet är förbundna med varandra, t ex i Norfolk på ICW, eller vid Cape Canaveral i Florida, också detta i en avgrening av ICW (Intra Coastal Waterway, den vattenväg som löper från södra Florida i princip till New York. En vattenväg som är mycket användbar och intressant, och som tidigare hade stor ekonomisk betydelse. Idag har den mindre eknomisk betydelse, varför den inte underhålls med muddring i alla delstater, t ex Georgia är inte möjligt med Windfall med mindre än att man endast färdas vid högvatten).

Redan när man kommer in i Bras d´Or Lakes så möts man av barrskogsklädda öar och en uppsjö av ankringsplatser i vikar. Mellan byarna är det helt öde. Det påminner om Norrlandskusten. Mobiltäckning finns ibland och ibland inte. Storleken på Bras d´Or lakes är ungefär 60 M i längsriktningen och kanske 40 M totalt i bredd. Avståndet från Oxelösund till Gotland är ca 60 M som en jämförelse.

Vi har nu segling här framför oss i saltvatten och delvis skyddat, men också att jämföra med gigantiska fjärdar lika stora som hela Stockholms skärgård. Vi ska börja med att segla ca 40 M till en liten arkipelag som ingår i Eskasoni First Nation. Vi har också på vägen dit en annan enklav av The First Nations, nämligen Potlotec. Här har igår och idag hållits ett stort möte som samlat 20000 medborgare från hela Mi´kmaq. Eskasoni och Potlotec är olika stammar av det större begreppet Mi´kmaq.

Några ord ska sägas om var vi var innan vi kom hit. Efter Gold River seglade vi en dimhöljd segling till Halifax, huvudstad i provinsen Nova Scotia. Detta är en supertrevlig universitetsstad med ca 300.000 invånare. Vi hade fint väder och det blev flera muséer. Men vi saknade ordentlig och objektiv dokumentation av Mi´kmaq-kulturen.

 

Windfall (längst bort) ankrad vid Armdale Yachtclub, Halifax

 

"Acadia", världens äldsta forskningsfartyg (det som varit i tjänst längst tid)

Alexander Keith Brewery, klassisk mark

I den fantastiska engelska parken i Halifax hade man ställt ut ett piano utomhus, föremål för grafitti... Halvkul.

 

Städning pågår alltid i någon form

Nova Scotia...

 

Efter Halifax hade vi tre seglingsdagar med ankring på kvällarna. Totalt ca 150 M innan vi i förrgår kom till d`Escousse på Isle Madame strax söder om St Peter. Vår segling hit var fin, särskilt de sista två dagarna, som var de enda helt dimfria av alla dagar vi seglat här. Vill han segla i Nova Scotia, måste man vara beredda att göra detta i dimma. Radarpassning och AIS. Men dimman är alltid lättare närmare land, ett mönster man ser hela tiden. Dimman orsakas av att det är varmt i luften och kallt i vattnet, en differens som ofta är mycket större här än annorstädes under sommaren. Vattentemperaturen i Bras dOr Lakes är just nu 23°C, att jämföra med 9°C som vi uppmätte utanför Shelburne. I vikarna och fjordarna är det ungefär som svensk midsommar, dvs 16-18°C. När vi slussade i St Peter berättade slussvakten att man på 1700-talet inte kunde fatta varför det var så mycket mer dimma här än i Europa. Man lanserade bland annat hypotesen att de otroligt rika torskbestånden på sommaren närmade sig ytan för att reproducera sig, och att det var denna aktivitet som orsakade dimman….

Joomla 1.6 Template by sinci