Åter i Mahone Bay

Åter i Mahone Bay

 

Vi har nu (igår den 12:e augusti) återkommit till Mahone Bay, efter att ha gått direkt från Isle Madame och d´Escousse till South Shore Marina längst in i Mahone Bay, vilket tog drygt 30 timmar. Vi ska ta upp Windfall på torsdag, och det krävs en del förberedelser innan dess, och vi tog därför tillvara på vårt väderfönster i den annars ganska envisa sydvästliga vinden.

 

Något om seglingsvädret i Nova Scotia

 

Överlag måste man säga att vädret är behagligt här. Under juli och augusti är det i runda slängar 15 grader på nätterna och 25 på dagarna, om det är sol. Och sol är det för det mesta. Den första halvan av vår vistelse här präglades av sol varje dag och temperaturer över 25 grader. Vi är också tacksamma att slippa möta temperaturer som överstiger 35 grader, vilket man råkar ut för i södra USA på sommaren. Men, det finns naturligtvis ett aber: Dimman! Det är extremt vanligt, men avtar i alla fall under juli och är mer sällsynt i augusti. Men sammantaget har våra ”transportsträckor” längs Nova Scotias sydvästra och östra kuster till hälften varit präglade av dimma. Så återigen: AIS, radar, plotter.

Vattentemperaturen är lite svalare än i Sverige på sommaren, men inte invid land. Vattentemperaturen invid land beror också delvis på det rådande tidvattnet. Och i Bras d´Or Lakes är det varmare i vattnet än i Stockholms skärgård.

Vi har hört att det är mer dimma här nuförtiden än för några år sedan. Vissa har satt detta i samband med att det blir allt varmare, vilket gör att temperaturskillnaden mellan luft och havsvatten blir större, vilket i sin tur genererar dimma. Med dagens moderna hjälpmedel är det möjligt att navigera säkert i dimma, men bara så länge de fungerar… Man kan inte komma ifrån att dimman är ett problem, och att man inte kan se något av de vackra omgivningarna när den ligger över det hav man färdas i. För de som bor här är dimman något naturligt, och man ser att i stort sett alla fritidsbåtar över 25 fot har radar. Men vi har träffat folk som inte har radar, och de rör sig absolut inte när det är dimma. Radarn är det viktigaste av hjälpmedel förutom sjökort. På Windfall är inte radarn ihopkopplad med plottern, vilket innebär att man måste vara två för att färdas i dimma, en läser plottern, en läser radarn.

Seglingsvädret i Nova Scotia är alltså bra generellt, men ett problem finns, som man bör vara medveten om: en större oförutsägbarhet än vad man kanske är van vid. Vädermönstret består av generellt bra väder, med lågtryck som bildas utanför USA:s östkust och som rör sig nordostvart och passerar utanför Nova Scotia eller tangerar kusten. Och det är denna detalj som är lite oförutsägbar: passerar lågtrycket så långt ut att det inte påverkar vädret vid kusten, eller inte? Sympomatiskt nog så är Canadas statliga vädertjänst (deras sjörapport) mycket summarisk och därför i stort sett alltid korrekt… Men, alla vindar under 10 knop betraktas som ”light” och därför anger man ingen riktning.

 

Sjökorten i Canada

 

Sjökorten är ganska bra, men felaktigheter förekommer mer än vad vi är vana vid i Sverige. Och framför allt: stora sjömärken som bojar, ofta tre-fyra meter i diameter, kan flyttas avsevärda sträckor av isen. Men sådant meddelas via Halifax Coast Guard Radio, en föredömlig service där man talar tydligt och långsamt för bästa hörbarhet. Till skillnad från i USA, där USCG pratar så snabbt och suddigt att det är i stort sett omöjligt att höra vad som sägs…

Nu vidtager båtpyssel några dagar, upptagning och en liten biltur till någon eller några av de fina nationalparker som finns i Nova Scotias inland.


 

 

Joomla 1.6 Template by sinci