Intracoastal Waterway - Jacksonville Beach

Onsdagen den 25 april dök vi tillsammans på Lighthouse Reef utanför hamnen i Nassau. Det blev den sista dykningen på denna resa, för i Florida finns det inte korallrev på samma sätt. Mer dykning väntar när vi kastar loss från Jacksonville någongång i framtiden.

Direkt efter att vi dykt lyfte vi ankaret för att segla till Florida. Vi hade tänkt starta på torsdagen, men efter att ha lyssnat på Chris Parkers väderutsändning på kortvågradion bestämde vi oss för att sticka direkt, eftersom omfattande åskväder kunde väntas söderifrån under helgen, och vi ville inte att dessa skulle komma ikapp oss.

Seglingen gick bra, men efter drygt halva vägen dog vinden, så vi stöttade med motorn. Vid fredag lunch nådde vi West Palm Beach. Vi valde att gå in här, dels för att det var så svag vind (roligare att köra motor på ICW (Intracoastal Waterway) än på havet). Dels för att det fortfarande fanns ett visst åskhot för lördagseftermiddagen.

Efter en något strulig inklarering fortsatte vi en bit norrut, till den nordligaste änden av Lake Worth. Här hittade vi en bra ankringsplats, och tog jollen in i en liten "creek", förtöjde denna vid ett brofäste och gick och handlade på Publix. Vilken upplevelse! Allt fanns! Vi plockade snabbt på oss öl, jordnötter och ost mm, för att frossa lite.

De följande fyra dagarna gick vi i ICW. Många häftiga hus, mycket vackra trakter, en del öppna vatten. Ständig koncentration för att inte gå på grund. Broöppningar, möten med bogserare med släp som fyllde upp hela kanalen mm. På lördagen hittade vi en mycket mysig ankringsplats nära Vero Beach. På söndagen tog vi en jätteetapp på 100 miles (på ICW är det amerikanska miles som gäller, inte nautiska miles....), dvs ca 80 nautiska miles. Vi tog på kvällen in på en trevlig marina i Smyrna Beach. I hamnen jagade delfiner, och på en kobbe trettio meter från bryggan där vi förtöjt Windfall häckade en stor mängd pelikaner, hägrar mm. Måndagförmiddagen ägnades åt en rejäl städning av båten, avsköljning av allt salt mm. På eftermiddagen tog vi en kortare etapp till en ankringplats ca 60 miles från Jacksonville.

Slutligen på tisdagen stävade vi den sista biten till denna magiska resas slutmål: Palm Cove Marina i Jacksonville Beach. Jonathan och en lite febrig Jack (sex månader gammal), mötte oss.

Nu ska vi stanna i Jacksonville i två månader för återanpassning till landlivet. Enstaka båtturer med Jonathan, Laura och Jack, och i juni även med Lina och Andreas väntar som återanpassningsmedel.

Vi kommer sedan att flyga hem till Sverige. Windfall får stanna i Palm Cove Marina en tid. Vi ska bo ombord kommande jul och nästa sommar. I en förhoppningsvis inte alltför avlägsen framtid kommer den magiska seglingen att fortsätta. Kanske till Centralamerika, kanske till Jamaica, kanske till Cuba. Vi vet inte, men vad vi vet är att vårt år på Windfall gått för fort. Det finns hur mycket som helst att uppleva, och vi har bara skrapat på ytan.

Just nu njuter vi av att gå på vanliga toaletter, att kunna promenera inomhus, att lätt kunna handla, att kunna gå in på internet väldigt lätt och utan att varje gång ta hem väderrapporter, samt att slippa laga saker var och varannan dag. Och skägget ska snart hyvlas av... Vi kommer dock att sakna friheten, den salta vinden, det blå havet, de lugna, vänliga människorna vi mött, det kluckande vattnet som vaggar oss i sömn på kvällen, de salta baden, de fantastiska undervattensupplevelserna bland korallrev och gamla vrak, samt massor av annat. Vi har lärt oss massor, om segling, om andra kulturer och länder, om oss själva. Ingenting kommer att vara riktigt som innan detta vårt äventyr, men denna genomgripande förändring är bara positiv. Denna förändring av synen på livet kan bara åstadkommas på ett sätt: Genom att genomföra ett stort äventyr på egen hand och av egen kraft...

Här ligger Windfall i Palm Cove Marina. Hon är prydd med ett flaggspel bestående av de gästflaggor vi samlat på oss under vår resa. Vi kommer att sakna henne tills vi ses igen i december...

Joomla 1.6 Template by sinci