Kuba - ett annat land

På juldagens morgon låg Cuba framför oss när solen gick upp. Exakt ett år efter at vi motsvarande morgon siktat St Lucia efter vår Atlantöverfart. Den här överfarten var ju betydligt kortare – den tog ungefär 40 timmar. Allt gick bra, även om det var lite motsträvigt i Golfströmmen, som vi hade emot oss. Men det är enkelt att segla när man har personal, som Lena uttryckte det. Andreas och Lina med sin erfarenhet och gedigna kunskaper i segling, och Daniel som bland massor av seglingserfarenheter seglat över ett stormigt Biscaya med S/Y Gladan. Lena och jag är vana vid att göra allting själva. Nu kunde vi bara sitta och ge order. Nice.

Det är inte så lätt att få uppdaterad information om Cuba, så vi anropade den marina där inklareringen skulle äga rum. Inget svar. Vi hade att välja på att gå öster eller väster om Peninsula Hicacos. Vi valde att gå på den östra sidan, inne i Bahia de Cardenas. Vi måste då passera en öppningsbar bro precis innan marinan, och frågan var om den funkade som den skulle. Det visste vi inte. Från Punta Hicacos till Varadero tar det runt två timmar. När vi var nästan framme vid Varadero fick vi kontakt med marinan via VHF. Bron funkar inte. Kunde vi ankra där och ta oss till fot till inklareringen? Nej absolut inte, var svaret. Bara att vända och gå runt halvön.

När klockan var 16 hade vi förtöjt i Marlin Marina Darzena de Varadero. En väldigt fin marina med rejäla bryggor. Detta byggdes på femtiotalet. Aningen behov av renovering, men i bättre skick än man kunnat vänta.

Inklareringen i Cuba är ett kapitel för sig. Men det tog resten av dagen, och en bit av annandagen också. Vi fick besök ombord av hamnkapten, läkare, veterinär, tull mm. Allt gick bra förutom att de la beslag på en fläskfilé och en rökt skinka.

Bemötandet Bemötandet vi fick var helt oklanderligt. Alla var vänliga, korrekta och fint klädda. Och de hade humor…

Vårt första intryck av Cuba var att det är ett annorlunda land. Vi har ju seglat oss igenom en stor del av Karibien, men Cuba har till följd av sin isolering utvecklats på ett helt eget sätt som man märker i alla möjliga sammanhang. Exempel på det är att alla varor kostar detsamma i alla butiker. Och att tempot är mycket lågt, även om folk kör rätt fort på vägarna. Och förekomsten av gamla, välhållna jänkarbilar är större än vi föreställt oss.

På annandagens morgon gick Lena och jag för att växla pengar. Det skedde i Santa Marta, som är den by vid vilken marinan ligger. För att komma till Varadero från marinan måste man promenera 20-30 minuter.

I Santa Marta klev vi rakt in i den Cubanska vardagen, låt vara att detta område (Varadero med omnejd) är Cubas enda badort med ett visst inslag av lyx eller åtminstone välbärgade människors nuvarande och tidigare hus. Santa Marta är otroligt pittoreskt. Massor med hästskjutsar, grönsaksförsäljare och folk i rörelse. Svårt att sätta fingret på vad som gör Cuba så speciellt, men exempelvis hästskjutsarna har vi inte sett tidigare i Karibien. Valutaväxlingen gick bra. I Cuba finns två valutor… en konvertibel peso, och en icke konvertibel peso. Den senare använder man när man handlar grönsaker och sådant. Vi har väl ca två centimeter tjock bunt av de pengarna nu, undrar om vi ska lyckas göra av med dem?


Efter ytterligare lite formalia som undertecknande av kontrakt för att ligga i marinan, tog vi en taxi in till Varadero på kvällen. Vi får mycket hjälp av Debbie, en kanadensisk dam som bott på sin båt här i marinan i tolv år. Exempelvis lånade hon ut motsvarande 100 USD till oss utan att blinka första kvällen, så att vi skulle kunna gå på den lokala restaurangen…

Idag är det lite mulet och blåsigt, en front passerade i natt. Vi ska idag ta en buss som går skytteltrafik utefter Peninsula de Hicacos. Längst ute vid Punta Hicacos ska det finnas spännande grottor. Vi vill också gärna se den berömda beachen på den norra sidan. Vi kan ju bada även om det inte är sol. Det är runt 25-28 grader hela tiden och mellan 26 och 27 grader i vattnet.

I morgon ska Andreas, Daniel och jag hoppa fallskärm. Det är redan bokat och klart. Hoppas det blåser lite mindre så att vi inte får problem med att träffa Cuba på vägen ner…

 

Alla mår bra ombord, och det är jätteroligt att vara på Cuba.

 

Joomla 1.6 Template by sinci