Pan Pan - sex män i en flotte

När vi närmade oss Cuba under natten till juldagen fick vi erfara lite dramatik på havet. Det började med att vi såg ett vitt ljus, blinkande. Vi fattade inte vad det var, men kom fram till att det måste vara ett lågt flygande flygplan eller en helikopter. Det visade sig att det var det senare, och efter en stund hördes US Coast Guard anropa två fartyg i närheten, Hellas Glory och Hans Scholl. Vi såg båda dessa fartyg på vår AIS. De svarade men sedan fick de inte något ytterligare svar från US Coast Guards helikopter. Senare gjorde helikoptern ett pan-pan anrop. De bad om hjälp med att bistå en flotte med ett antal personer i. Detta var strax utanför Cubas 12-milsgräns.

 

Faktum var att det var vi som var närmaste båt. Vi var kanske sju sjömil ifrån flotten, medan de andra hade femton sjömil att gå. Så vi anropade US Coast Guard och meddelade vår position, som de för övrigt kunde se redan på sin AIS. Vi fick inget svar. Däremot ombads de båda fartygen att gå med ökad fart mot flotten, vilket med deras 15 knop skulle ta ungefär samma tid som för oss. Därmed fortsatte vi vår kurs och iakttog situationen. De båda fartygen ombads att samordna sig, och Hellas Glory fick i uppdrag att ta ombord de nödställda. Vindarna var lugna vid tillfället, så det var inga problem.

Vi hörde över radion att det fanns sex kubaner ombord på flotten. De fick komma ombord på Hellas Glory och vänta där i tre timmar under det att en båt från US Coast Guard stävade dit för att ta över. Hans Scholl fick lämna platsen och fortsätta sin resa när de nödställda var ombord på Hellas Glory.

 

På bilden syns vår plotter med vår position, sedan ser man Hellas Glory och Hans Scholl som stävar söderut för att undsätta. Där waypointen är utsatt ligger flotten med de sex männen.

Joomla 1.6 Template by sinci