Windfall seglar igen - nu med nya segel!

Även detta år styr vi kosan till Bahamas för vår vintersegling. Vi har gjort oss lediga ett antal veckor, och en sak som är speciell detta år är att vi har investerat i nya segel. Valet föll på North Sails – inte det billigaste, men vi ville vara säkra på kvaliteten. Beställning gjordes i slutet av sommaren, så det var ju gott om tid. Tyckte vi. Och det bekräftades till en början av North Sails, men när vi kom in i november så visade det sig att seglen skulle bli försenade. Inte kul när man bara har ett begränsat antal veckor, som man vill använda till annat än att vänta. Tills slut fick vi dem en vecka sent, och det var kanske ingen katastrof, för det tar ju sin tid att få i ordning båten i vilket fall. Men till saken hör att vi skulle beställa nya lazy-bags, eller stack packs som det heter här. Och dessa skulle tas mått för med de nya seglen monterade. Resultaten blev att vi seglade iväg med nya segel och gamla, för små segelkapell… En lösning av typ B.

Men tio dagar i Jacksonville är aldrig fel, och vi fick tillfälle att umgås med barnbarnen, och fira en tidig jul med dem.

I torsdags, den 11 december, var vi klara för avfärd. Detta blir vår tredje segling med Jacksonville som utgångspunkt. Vid de två tidigare tillfällen har vi tagit Intracoastal Waterway, ICW, till Fort Lauderdale innan vi gett oss ut på havet. I år såg det till vår glädje ut som om vädergudarna skulle bespara oss detta. Vid avfärden 11 december utlovades milda nordliga vindar i flera dagar. Vi tog ICW till St Augustine strax söder om Jax, och sedan ut på Atlanten.

Efter nästan exakt fyra dygn angjorde vi Royal Island vid Spanish Wells, Eleuthera, Bahamas. En väldigt fin och problemfri segling. Vi använde fullt segelställ nästan hela vägen, ganska ovanligt. Samtidigt var vi förskonade från stiltje. Totalt drygt 400 sjömil, uppmätt distans.

Royal Island är en liten naturhamn nära Spanish Wells, utomordentligt väl skyddad. Nu utlovas högtryck och svaga vindar i flera dagar, vilket bådar gott för vårt utforskande av Eleuthera. Just idag, när vi anlänt, ska vi vänta på högvatten för att ta oss in och klarera i Spanish Wells. Det blir kanske någon natt i marinan, innan vi söker efter trevligare ankringsplatser i trakten.

 

 

Joomla 1.6 Template by sinci