En dag i nördarnas liv

Vår vän, bor i the Bluff, på norra Eleuthera i Bahamas, han har bott där hela sitt liv.

 

I förrgår var vi i Spanish Wells och cyklade, nu sitter jag i båten i Dunmore town, en gång huvudstad i Bahamas och skall berätta om det som hänt och vad vi upplevt mellan cyklandet och idag.

 

Det är så mycket.

 

Jag vill berätta för er om hur det är att segla så här, ett drygt dygn av en sådan här resa eller i alla fall börja och se hur långt jag kommer… så häng med.

 

Vi ville ankra ut inte ligga i marina. Lite lugn avkoppling, bad och laga god mat och tid för oss själva och Windfall.

Per hade förslag på en plats han hittat i sjökortet och som såg intressant ut. Inte så långt bort, runt en timme för motor. Hoppeligen inte många andra båtar.

 

Vi puttrade iväg för motor i nästan obefintlig vind och då vi styrde runt udden till vår utvalda plats, var den helt fri från andra båtar. En egen ögrupp med tre obebodda öar, en ”egen” strand och glasklart vatten. Ankaret släpptes runt klockan fem. En timme kvar till solnedgången, som vanligt fantastisk och snabb. Solen liksom plumsar ner i horisonten. Men vi kan ju inte låta bli att fotografera. Vi har massor av solnedgångar på bild och näthinna men man kan inte samla på sig för många och kanske blir det en ”green flash”.  

 

Lagade middag i sittbrunnen. Jag ville steka den nyinköpta groupern, praktiskt att göra det ute.  Det blev mycket gott med tomatsallad på solmogna lokalodlade tomater till och lite vitt vin från Kalifornien.  Tog lite tid eftersom fisken djupfryses direkt ute till havs vid fångsten och vi hade köpt en isklump som jag inte tog fram utan lät ligga i kylen under resan. Vi såg ljuset från ett litet samhälle på norra Eleuthera längre bort, Bluff som vi kanske skall titta lite närmare på.

 

Efter middagen lade vi oss ner i sittbrunnen och stirrade upp i den fantastiska stjärnhimlen. Per är bra på stjärnor och stjärnbilder, jag är nyfiken och intresserad. Jag har en favoritstjärnbild som jag lätt hittar, Orion. Vi tittade på Oxen med oxens öga den röda jätten Aldebaran. Vi såg Cassiopeja, Plejaderna och så tittade vi två miljoner år bort i Andromedagalaxen, helt magiskt, innan vi gick och lade oss klockan åtta.

 

Vi sov till det ljusnat, har för vana att alltid lyssna till Chris Parkers väderleksrapport på marinradion klockan sex, en fantastiskt fin service lång och omfattande. Men missade vi början?

 

En underbar vacker solig dag, vi har fint väder här nu, stabilt med svaga vindar. En härlig dag att bara njuta av. Vi börjar med ett dopp. Eller åt vi frukost först? Jag pinar mig ner via badstegen, vågar inte hoppa från båten eftersom det är den kallaste vattentemperaturen hittills, tjugotvå komma nio grader! När jag väl kommit i kan jag ligga i hur länge som helst.

 

Det är varmt i solen. Jag tror jag skall vila fram till elvakaffet. Är det OK, Per eller har du något du vill ha hjälp med? Han vilar bäst med att pyssla med att byta en trasig teakplanka på peket och återanvända den hela delen av den gamla till ett steg på badstegen som vi saknat ett tag.

 

Perfekt tillfälle att plocka fram den, hängmattan, den som jag kan längta till så intensivt när jag kör ner hakan och trycker mig fram med hjässan först och axlarna spända skakande vid öronen i motvinden i kylan och mörkret och som jag använder som morot under jobbiga dagar.

 

Jag spänner upp den mellan stormasten och förstaget och lägger mig tillrätta. Man ligger väldigt skönt i den.

Njuter av livet, tacksam, Per för allt det arbete du lägger ner för att vi skall kunna ha det så här bra och på det arbete jag själv lägger ner.

Det går åt mycket arbete för att komma hit. Men det här är belöningen.

 

Vi har det bra, vi mår bra. Småpratar om det och allt möjligt annat. När jag vilat klart gör jag ren jollen ”dingen” med saltvatten och en trasa.

 

Senare tar nyfikenheten, upptäckarlusten över. Vi tar en tur med dingen in till Bluff. Vi lägger till vid den stora stenkajen. Till höger finns ett stort stenbord med fast tak över där några av traktens fiskare rensar fisk. Per går fram och hälsar och frågar om det går bra att ha dingen liggande där vi lagt den ett par timmar.

 

-       Ja, visst.

 

Rakt fram ligger en stor herrgårdsliknande byggnad, det står Miss Annie på den (min morfars lillasyster hette Annie).  Till höger om den en muromgärdad byggnad med stora järngrindar där det står Royal Harbour. Royal Harbour är den naturhamn vi först stannade i när vi väntade på högvatten för att gå in och klarera in i Spanish Wells. Där har man under flera år haft planer på att anlägga en marina och semesteranläggning med mera men arbetet har påbörjats och gått trögt, man har haft svårt att få tag i arbetskraft. Enligt det vi läst hade man haft tankar på att få arbetskraft från Bluff.

 

Vi går vägen fram. På vänster sida en community clinic, vårdcentral med några rullstolar parkerade utanför. På högra sidan fortsätter miss Annie-byggnaden med en stor park med massor av vackra växter därefter följer små hus i sten, äldre renoverade. Klara färger runt dörrar och fönster. Kan det här vara en gammal plantage med tillhörande arbetar eller slavbostäder?

 

Sakta vidare uppför huvudgatan, nästan obefintlig trafik, några hus är mycket väl renovrade andra inte lika. Några har plywood för fönstren istället för glasrutor, men de

flesta är bebodda ändå. Tvätt hänger på linor barn springer omkring. Mycket träd och blommor. En liten park, två kyrkor. Vi möter vänliga blickar, hälsar och alla hälsar.

Så tyst. Vi går förbi frisören. Hälsar och pratar lite.

 

Längre framåt gatan hälsar Per på någon, de börjar prata.

 

-       Ja jag föddes i Nassau, men jag flyttade hit med mina föräldrar när jag var sex veckor gammal, berättar den vänlige mannen som stod vid grindstolpen till sitt hus, och sin trädgård och sken som en sol.

 

Per hälsade som man alltid gör på alla i det här vänliga landet. Jag går långsammare,  så de hade redan hunnit samtala en stund, men när jag kom fram stäckte han ut sin stora varma hand och hälsade med ett fast handslag, vi presenterar oss för varandra.

 

-       Vilken lugn och fridfull stad.

 

-       Ja det är inte så mycket trafik, det är inte många som åker i bilar upp och ner för gatorna och tutar. Det enda som kan störa är när någon druckit lite för mycket alkohol. Men oftast är det mycket lugnt.

 

Han har börjat berätta, fortsätter le vänligt torkar en tår av glädje och fortsätter, leendet blir bredare, når ögonen med den varma intensiva blicken:

 

-       Jag har många hobbies: Läsa, skriva, Gud och att underhålla. Jag tycker om att underhålla människor, med berättelser. Han skrattar. Jag pratar mycket, jag tycker om att prata. Vill inte hålla igen munnen som om jag nyss ätit en citronskiva.

 

Han har varit en hårt arbetande människa i hela sitt liv.

-       Jag har fem döttrar.

Fyra av dem bor i olika delar av landet, han berättar om deras yrken och sysselsättningar. En är gift och bor i U.S.A. Några gånger har han varit och hälsat på i Fort Lauderdale, senast för två år sedan. Han ser till att passet är giltigt ifall det skall bli någon mer resa.

 

Kan jag hjälpa er med något? frågar han efter en stund. Jo vi undrar om det finns någonstans vi kan handla grönsaker och frukt. Han pekar och sedan lägger han till, men längre bortåt vägen ligger ju Stormarknaden. Jag går dit ibland, de har allt och jag får ofta lift tillbaka.

 

Är det långt? Frågar Per kan det ta 10 min att gå?

Nej det är inte långt, men ge det en kvart. Vi tackar för mötet och samtalet. Han också. Det känns i hjärtat att han är lika glad som vi över detta möte. Per avslutar med att fråga om han får ta en bild.

-       Ja naturligtvis och jag får vara med.

-       Jag borde ha bytt till en bättre skjorta, jag höll på med trädgårdsarbete men nu får det bli så här.

-       Ja det blir fint. Tack igen och det var trevligt att träffas.

-       It was very nice meeting you. Gå på den här sidan av vägen och se upp för trafiken.

 

Vi promenerade sakta,  Skepparn minst 18 meter före, Kockan har så mycket att ta in:

Undrar om det här har varit en gammal plantage, det är stora marker vid båda sidor av vägen, undrar vad alla dessa träd heter. Oj, Per såg du här ligger en död fågel.

-       Nej, den missade jag.

      Såg ut som en kråka. Som ni förstod tog det nog tjugofem minuter.

 

Köpcentret såg ut som en hangar i korrugerad plåt och där fanns verkligen allt möjligt.

Grönsaker, frukt, specerier. Rea på cyklar!

 

Vi handlade rotfrukter …. Och kyckling för att koka en Bahamasgryta i tryckkokaren.

Kockan hittade en intressant organisk örtdrycksläsk baserad på grönt te ginseng med mera. Skepparn köpte chips och vatten. Överallt bara vänliga människor, ingen stress ingen hysteri. Trots att vi skapade kassakö när vi betalade med kort. Det måste ropas och ingen fick ringa i någon telefon för att kortköpet skulle kunna göras.

 

På vägen tillbaka kunde kockan hålla jämna steg med skepparn (på grund av energidrycken?). Vi knaprade chips och småpratade. En bil stannar.

 

-       Do you want a ride back?

-       Yes please, thank you. Vi hoppade upp på flaket, kockan bredvid en sprillans ny cykel på själva flaket och skepparn, modigt på sidan på pickupen. (Han hade ju vanan inne från vår vilda lastbilsflaksfärd i Dominica).

 

Hemma vid Windfall, ångrade jag att jag inte hade ställt mina frågor till vår vän. Han hade ju kunnat svara på många, han har ju bott här i hela sitt liv. Han har ju historian.

 

Skepparns gryta blir delikat. En ny vacker solnedgång.

-       Jag fotograferar inte den här, säger han.

-       Nej det får du inte, säkert inte nyttigt att stirra in i solen så länge.

 

Solen går ner. Och sedan – fattar hela himlen eld! En fantastisk upplevelse av färger.

Det går inte att fotografera. Vi provar med två kameror. En upplevelse att spara i minnet.

 

Vi fortsätter studiet av stjärnor, och planeter nu också med hjälp av skeppskikaren. De blir fler och

Andromeda än mer magisk.

 

Svårt att somna, sinnena har tagit in så mycket, men klockan åtta är vi borta. Innan dess hade vi bestämt att i morgon blir det nog ett bra läge att passera Devils backbone och lots hade bokats.

 

 

 

Joomla 1.6 Template by sinci