Harbour Island och Dunmore Town

Strax öster om Eleutheras nordliga udde ligger Harbour Island och dess by, Dunmore Town. Denna mindre stad är sägenomspunnen, tillika Bahamas första huvudstad. Miljön här är mycket pittoresk, med en varierad och ofta väl underhållen arkitektur. Företagsamheten är påtaglig och det finns tre marinor och tillhörande resorts. Harbour Island ligger orienterad i nord-sydlig rikting, och väster om ön bildas en större fjärd som är skyddad för vindar från alla håll, fast den är så stor att man som ankrare måste vara beredd att flytta på sig vid en frontpassage.

Sägenomspunnen är även den farled via vilken man tar sig från Spanish Wells till Harbour Island. Även om förhållandena är optimala rekommenderas man starkt att anlita en lokal lots, bland annat därför att djupen ändras vid varje storm. Passagen, som heter Devil´s Backbone, innebär också en passage genom en smal ränna i ett rev, samt ett parti där man bara färdas några tiotal meter från stranden.

Sagt och gjort, på torsdagsmorgonen lättade vi ankar från vår naturhamn vid Meeks Patch, och mötte upp med A-1 Broadshad, den lots vi bestämt träff med. Vi hade läst i guideboken att det kunde kosta upp till 70 dollar, men på marinan i Spanish Wells sa de att det nog skulle kosta 80 dollar. När vi kom fram kostade det 120 dollar… Ett skäl till detta var tydligen att A-1 var tvungen att åka tomme tillbaka till Spanish Wells, det lägre priset var om man kunde kombinera. Åtminstone tror vi att det var så, för vi kunde egentligen inte förstå vad denne bahamiske gentleman sa. Vissa ord påminde om engelska tyckte vi. Lite knepigt när han åkte före i sin båt och instruerade oss på VHF:en…

Vi kom dock fram som vi skulle, och vi var noga med att spela in ett mycket högupplöst spår på vår navigationsdator, för att kunna hitta tillbaka utan att betala 120 dollar.

Vi ankrade utanför en av marinorna, den anrika Valentine´s Marina and Resort. Här fick man lägga dingen vid en brygga utan kostnad (inte alltid fallet), och det var gratis internet som nästan nådde ut till Windfall (inte heller alltid fallet). Gratis internet fanns också på trevliga Cocoa Coffee House, där vi tog eftermiddagskaffe de dagar vi stannade här.

En fantastisk sevärdhet på Harbour Island var också stranden, Pink Beach, belägen på den östra stranden av ön. Helt fantastisk strand, ren och fin, och med några fina korallrev på simavstånd. Vi var här både på torsdagen och på fredagen. Vi träffade ett amerikanskt par som hade mycket kunskaper om stället, och vi fick tips om intressanta saker att göra, t ex att äta lunch där ”the locals” åt. Trevligt, men lite flottigt i Lenas smak. Annars cyklade vi mest runt och beskådade såväl folkliv som byggnader.

Dunmore Town är något av en ”hideaway” för kändisar. Vi såg ingen sådan, men det fanns ett påtagligt nattliv. Redan på torsdagskvällen noterade vi högljudd musik som nådde vår båt. På fredagen tilltog detta. Som tur var slutade detta vid midnatt, men det är inte något vi uppskattar, eftersom vi går och lägger oss vid åtta eller så på kvällarna.

På lördagsmorgonen var det dags för dykning. Vattnet här är osedvanligt klart. Per körde ett tvåtanksdyk ,medan Lena dök bara en gång. Fint, bland annat såg Per en stor haj som låg och sov (se bild). Sammantaget var det dock lite väl mycket bondfångeri över detta dykcenter (Valentine´s). De var bättre på att ta betalt än på att visa intressanta dykplatser.

En kuriositet: Precis vid dykbåten, innan avfärd, såg vi en stor manatee, dvs en sjöko, som förnöjt drack sötvatten ur en slang under bryggan. Dyksnubben sa att denna manatee härstammade från Florida, något som kunde avgöras med märkning. Vi visste inte ens om att dessa djur fanns här i havsvattnet. Vi har sett den på ICW men aldrig någon annanstans.

Efter denna dykning kände vi att vi längtade efter naturhamn igen, så vi lättade ankaret och styrde norrut, till Man Island, belägen strax norr om Harbour Island. Denna ö är obebodd, och vi var ensamma  här. Vi satte lnkaret vid tretiden, så det fanns tid till utlykt med jollen. In till stranden för tvagning och bad. Väl inne på stranden hittade vi ”Outlook Trail”. Självklar ville vi gå denna, och kom strax ut på den östra sidan av ön, direkt mot Atlanten. Hittade bland annat en ilandfluten VHF.

När vi kom tillbaka till stranden hittade vi ”Dock Trail”. Den var vi också tvungna att gå, och kom efter en stund till en mer eller mindre raserad betongbrygga. Här fanns en skylt med ”North Trail”… Vi gick den med och kom åter ut på Altantsidan. Men det intressanta var halvvägs, när vi var på högsta punkten. Där fanns ett ganska stort söätvattenmagasin med avrinningsledning som gick ner till ”The Dock”. Undrar var syftet varit med denna numera halvt förfallna konstruktion?

På dessa breddgrader är solnedgången en snabbt avklara affär. Ungefär klockan 17.50 så här års, så är det som att trycka på en ljusknapp, s. edan är det mörkt. Vi ville tillbaka till jollen av detta skäl, plus att det var flod, så att jollen snart skulle flyta.

Vi sov gott denna natt. På fredagen var det dags för Devil´s Backbone, denna gång utan lots. Det är lite knepigt att styra efter en GPS, men snart får man in snitsen. Man måste tänka på att det är en viss fördröjning. Lena stod säkrad på peket och spanade in alla rev. Jag ropade djupen till henne kontinuerligt, så att hon skulle veta exakt hur t ex 2,8 meter såg ut i det rådande ljuset. Förhållande var optimala: Vi startade strax innan högvatten, vi hade svag vind från rätt håll, ingen sjö, samt solen i ryggen. Det hela gick bra, och efter en och en halv timme var vi igenom, passerade Spanish Wells och fortsatte till Current Cut, där vi ankrade vid lunchtid. Resten av dagen gick åt till cykelmekande, vattenpumpsmekande och lite bad från badbryggan.

Tanken är nu att utforska Current Settlement på måndagen, för att sedan gå tillbaka till Spanish Wells. Vi väntar nämligen hårda vindar från syd och senare från väst och nord, och antalet hamnar som där man kan ankra säkert under sådana förhållanden är få i trakten. Vi behöver också proviantera, samt fylla på vatten. Efter julhelgen och dess förväntade blåsväder tänker vi ta oss längre söderut på Eeuthera.

 

Joomla 1.6 Template by sinci