Om Windfall

Lökholmen

Vi har seglat tillsammans sedan tio år. Först seglade vi Pers Enderleinritade trettiotrefots havskryssare i mahogny "s/y Satana".

Hon tog oss till många fina hamnar och vikar i Östersjön, under vår och sommar. Höst, vinter och tidig vår tillbringade vi många timmar i Satanas presseningshus på båtklubben. Mycket slipande och putsande blev det och mycket drömmande och fantiserande om längre seglatser.

Vi började på allvar fundera på att byta båt för att kunna söka oss utanför Östersjön. Vi studerade båtar... började formulera krav på båten (ståhöjd för Per, gärna Orustbygge mm) Vi lärde oss massor, särskilt Lena som var nybörjare när vi träffades. Det blev kurser i navigation och VHF radio och segelkurser med Båtägarskolan.

Per hade redan en gedigen kunskap sedan barnsben, men nu blev det vidareutveckling till navigationslärare inom Medborgarskolan och både Lena och Per har gått oceanseglingskurs i Oceanseglarklubbens regi, men det var lite senare när vi hade hittat vår båt och sålt den fantastiska Satana.

Vi gav oss ut på turné för att leta båt och efter att ha letat hemmavid, i Spanien, Tyskland, Norge och på Västkusten så hittade vi henne i Norrtälje.

S/y Windfall är en Hallberg-Rassy 41 och hon är liksom Satana ritad av Olle Enderlein. Hon är ketchriggad, det vill säga hon har två master varav den aktre står för om hjärtstocken. På bilden ovan är det Windfall som ligger längst till höger. För mer information om båttypen, gå in på Hallberg-Rassys hemsida.

Det var kanske inte kärlek vid första ögonkastet, men definitivt stark sympati. Hon var lite bedagad, hade ju redan 30 år på nacken när vi såg henne första gången 2007, och hon hade varit ute på världsomsegling i tio av dessa med sina dåvararande ägare. Vi tog kontakt med en besiktningsman som gjorde en ordentlig genomgång. När vi hade gått igenom besiktningsprotokollet noga och funderat länge så blev det köp. Planering av renovering följde.

När vi köpte Windfall låg hon på land under tak på Rosättra Servicevarv. Där lät vi henne ligga kvar under renoveringen och vi har fått ovärderliga råd och kunnat anlita Erik, Anders och deras far Janne till mycket av de arbeten vi, det vill säga mest Per inte kunnat göra själva.

Det största arbetet var att byta motorn, Windfalls gamla uttjänta motor såldes i befintligt skick till en båtmotorentusiast. Den nya är en Yanmar. Erik mfl på Rosättra Servicevarv och Per arbetade hårt med att få allt på plats i ett skinande nyrenoverat motorrum.

Förberedelser - Skepparn berättar

 

2007-2008

 

Här följer en "kortfattad" redogörelse för hur vi renoverat Windfall och förberett henne för ytterligare långsegling. Tidigare ägaren Per Hall med fru Mona hade ju redan seglat henne runt jorden mellan 1995 och 2005.

 

Epoxibehandling under vattenlinjen

Vi köpte henne 4 juni 2007, men hade tillgång till henne redan några veckor tidigare när hon låg på land. Eftersom hon legat uppe sedan makarna Hall kom hem hösten 2005, så ville vi ta tillfället i akt att ge henne en fullständig epoxibehandling under vattenlinjen. Sagt och gjort, i maj började vi avlägsna den gamla färgen. Jag hade gjort detta tidigare, men det var på Satana som ju var byggd av mahogny. Då använde man varmluftspistol och färgskrapa. Jag frågade Erik på Rosättra Servicevarv hur man gör med en plastbåt. ”Det är bara att sätta igång med skrapan direkt på färgen och ta en halv dm2 i taget” sa Erik. OK, sa jag, då gör jag det. Han tittade på mig och sa: ”Vilket jäkla jobb!... hon är ju stor…”

Jag täckte med stora presenningar så att den gamla giftfärgen inte skulle ryka omkring och satte igång. Jag hade heltäckande engångsoveraller, skyddsglasögon och andningsskydd. Jag smorde in huden med fet kräm innan, och avslutade alltid arbetsdagen med att ta en järn ( i medicinskt syfte…). När man fått bort färgen upptäckte jag ett nytt lager som var brunt. ”Det där är tjärepoxi” förklarade Erik. Ta bort det med slipmaskin.

Jag fick alltså gå över skrovet två gånger, först med skrapa sedan med slipmaskin. Det tog tre veckor. Tre extrema veckor.

Sedan la vi in Windfall i varmhall. Båten var så stor att jag var tvungen av demontera grabbräcken på taket av doghouse för att hon skulle komma in i porten. Sedan la jag på ett lager lågviskös epoxi av märket NM, och fortsatte sedan med tre lager svart epoxi (NM), varefter jag avslutade med ett lager epoxigrundfärg Hempel. Därefter tre lager bra bottenfärg.

Durkrenovering

Under tiden hade Lena tagit ut alla durkar, som är gjorda av tjock, högkvalitativ teakplywood. Dessa hade har hon sedan slipat och behandlat med dekokt av för mig okänt recept, men en ingrediens var i alla fall bivax. Jag smälte bivax och rå linolja av god kvalitet i vattenbad på spisen, silade för att få bort partiklar från bivaxen, hällde upp på liten burk, det fick svalna. Jag fick experimentera med andelen bivax linolja för att få "lagom" konsistens. Sen var det bara att slipa med finare och finare sandpapper, behandla med rötmedel (intertox) mätta med linolja, torka av låta torka in, och så smörja in durkarna med "dekokten" som om det vore bodylotion. Jag underhåller nu med teaxvax./Lena

Byte av alla skrovgenomföringar, vvs

Under tiden bytte jag all skrovgenomföringar under vattenlinjen. Hålen i skrovet behandlades med epoxi, och de nya genomföringarna är av brons i stället för tidigare mässing. Plattorna på insidan var av plywood, murken vid vissa genomföringar. Jag tillverkade en stor ”kaka” av glasfiberarmerad epoxi, ca 7-8 mm tjock. Av denna sågade jag till lagom stora brickor. På insidan av skrovet satte jag fast brickorna med vit sikaflex, samtidigt som jag hade svart sikaflex runt flänsen på utsidan samt i hålen. Innan jag drog fast genomföringarna provade jag varenda en med kranen monterad för att se var handtaget skulle hamna. Och höll fast flänsen med ett stämjärn som jag stack ut genom genomföringen samtidigt som jag drog muttern. Jag har hört från vissa håll att man bör vänta någon timme med att dra muttern så att sikan hinner börja bli härdad, men jag tror inte riktigt på detta. Man vill att det hela ska sitta stumt. Jag kollade med Janne på Rosättra som tyckte som jag.

 

Sjösättning och motorn

Vi var nu framme i juli 2007 och skulle snart sjösätta vår skatt. Det var mycket spännande. Men det gick bra, inget läckage vid propelleraxel eller roderstock trots ett och ett halvt år på land. Motorn (en Volvo Penta) startade direkt. Jipiiii!

Men säg den glädje som varar för evigt. Så fort vi belastade motorn blev den varm. Kylningen funkade inte. Killarna på Rosättra hade häcken full men bistod med goda råd. ”ta bort avgaskröken och gör ren den”. Gjorde det men det hjälpte inte. Det var en mycket varm och fin sommardag, och jag satte igång med genomförandet av nästa råd: ”ta bort värmeväxlaren och rengör den med tryckluft eller på annat sätt”. Jag demonterade den, Lena var med och vi beslöt oss för att sova kvar till nästa dag för att sedan ta oss till Stockholm kollektivt. Tyvärr hade vi inga sängkläder med oss, och trots att/eller på grund av att dagen varit så varm blev det svinkallt. Vi kurade ihop oss i akterruffen, en härlig känsla att sova i vår fina båt. Men på morgonen konstaterade vi att ingen av oss någonsin frusit så mycket under en hel natt…

Väl hemma efter att för första gången (men absolut inte sista) fått prova att åka kollektivt från Rosättra norr om Norrtälje till Skuru, så la vi värmeväxlaren i ett rostlösningsbad. Därefter spolades den, och åter till Rosättra för att montera. Inköp av packningar och packningscement. Struligt som vanligt att få dit den, men man får aldrig ge upp. När den kommit på plats startade jag motorn. Jag la en tamp till en kraftig ögla på bryggan. I med växeln och låta motorn jobba. Spänningen förbyttes sakta i glädje när jag började fatta att kylningen funkade.

Nästa dag tog Lena och jag vår nya båt hem till Skuru. Jag hade förberett med en bojsten bestående av ett oljefat fyllt med betong (inte helt lätt att få ut detta i vattnet). När vi angjorde bryggan var Pappa där. Han hade hittills inte sett Windfall, och vid den där tiden var han ganska risig pga av sin Parkinson. Det blev ju sedan bättre när han fick en bättre medicin, och han följde med en gång till Rosättra nästkommande vinter.

Vi förtöjde Windfall, och under resten av sommaren gjorde vi några kortare turen för att prova henne. Mäktig känsla första gången vi satte segel, det skedde på Ingaröfjärden inte långt från St Korpmaren.

Jag bytte ut infettningssystemet för roderstocken. Tidigare var det en ”kopp” i vilket man kulle trycka ner fett, och sedan pressa det genom slangen genom att skruva på locket. Hade en likadan i Satana först. Värdelös konstruktion, ofattbart att detta finns i många gamla båtar. Vem har tänkt ut skiten? Installerad en riktig fettpress med en kolv man skruvar ner. Sedan dess inget läckage vid roderstocken. Fettpressen köper man på Marin-shopen i Älvsjö.

Elverket funkade också, det hade vi provat redan på Jungfrufärden vid avfärd från Rosättra.

 

Motorbyte, byte av inredningsmatta

 

Nu var planen att byta motor och fixa en stor mängd andra saker nästkommande vinter. Vi körde upp båten till Rosättra sent på hösten och tog upp henne i november. Det var en snöblandad kuling den dag båten skulle upp. Allt gick bra, och vi satte snart igång med att riva ut allt som fanns i motorrummet. Vi började också skrapa bort inredningsmattan i hela båten. Detta skedde med båtskrapa och förvandlade hela båten till något som liknade en krigszon.

Erik lyfte ur elverk och motor. Jag lyckades sälja motorn till en entusiast, och elverket lämnades in hos av generalagenten rekommenderad serviceverkstad i Stockholmstrakten. Jag nämner inte vilken, eftersom historien med elverket skulle komma att bli mycket komplicerad. Det hela slutade dock med att denna verkstad tog fullt ansvar far sina handlingar, så vi vill inte att de ska framstå i dålig dager, vilket kan komma att bli svårt att undvika när man ska summera ihop vad som sedermera hände med detta elverk.

Vi tog även bort den mycket skitiga och fula motorrumsisoleringen, samt underliggande blymatta. Ny blymatta och isolering inköptes från en firma i Karlshamn som levererade sådant till Hallberg-Rassy. V har hela tiden varit noga med att hålla högsta möjliga kvalitet på allt vi köpt in och monterat i båten.

Nu började en vinter med pendling till Rosättra. Jag räknade ut att jag åkte dit mer än 100 gånger (!). Under jullovet var det demontering som gällde. Sedan inköptes den nya motorn, en Yanmar 4JH4AE 54 hk årsmodell 2007. Härligt och lyxigt med en ny motor. Den kostade 100.000 kr, och det är fortfarande det dyraste enskilda inköpet vi gjort.

 

I februari rullades Windfall in i varmhall. Hon skulle ligga där tills motorn var på plats. Underbart att jobba i denna hall, vi fick låna verktyg om vi behövde och hade tillgång till tryckluft mm. Vi satte igång med motorrummet, satte dit blymattan och isoleringen. Vi tvättade av bordläggningens insida med olika metoder. Bland annat köpte jag en ångtvätt för 7000 kr. Värdelös till detta. Den är nu såld. Nej, till gammal intorkad olja är det bara tunga kemikalier som gäller.

Nya kablar, ny varmvattenberedare, rengöring, demontering och om-montering...

 

Vi drog ny kabel till pumpar mm. Montering av värmaren. Bort med den gamla defekta varmvattenberedaren, dit med en ny i rostfritt. Ovanpå denna lade jag en extra durk i 24 mm tjock plywood, väl förankrad, för våra nya batterier. Vi beslöt oss att flytta dessa för att bättre kunna utnyttja utrymmet i båten.

I motorrummet bytte vi också de bränslerör som går ner i tanken. Det är ett rör till motor, ett till motorns retur, ett rör till elverket, ett till elverkets retur, ett till en handpump (detta rör slutar bara 5 mm ovanför botten i tanken) samt ett till värmaren. Erik fixade rören och jag beställe nya slangar med pressade ändstycken från Drevia i Göteborg. Dyrt men bra. Vidare gjordes hela tanken ren (detta gjordes innan hon kom in i hallen, under jullovet). Skönt med en kliniskt ren tank…

Under tiden började Erik jobba med motorinstallationen. Vi hade sagt att jag själv skulle göra så mycket som möjligt. Dock blev han fördröjd, för propelleraxeln var restnoterad. Detta ledde till att hela installationen blev försenad flera veckor. Detta var dock mycket bra för oss, eftersom båten stod kvar i hallen. Jag åkte dit varenda ledig stund för att utnyttja den optimala renoveringssituationen.

Vi demonterade alla fönster (portlights) i båten. Tog hem dem, beställde nya gummilister från Ertec i Danmark. Köpte ett bra men svårjobbat speciallim från 3M. sedan renoverade vi alla fönster vid köksbordet på Kristinedal. Det bordet blev sig aldrig likt sedan…

Det visade sig att den nya motorn skulle ha en avgasslang på 100 mm, jämfört med 80 mm på den gamla. Inget problem tänkte jag, men tog grundligt fel. Omöjligt att få den tjockare slangen på plats där den skulle dras akteröver. Vi var tvungna att flytta alla brytblock till styrningen, ett stort jobb.

Denna omständighet hade förde dock det positiva med sig att vi upptäckte två viktiga saker som vi kunde åtgärda:

  1. För det första var axlarna till blocken, som var gjorda av mässing, helt nedslitna. Saltsö-Boo mekaniska verkstad fixade nya fina axlar.
  2. För det andra saknade två av brytblocken vettiga fundament. Ytligt fastsatta trästycken som fästs med vagnsbult genom skrovet, bristfälligt tätat. Träbitarna var sedan dolda med topcote. Roland på Rosättra som upptäckte detta utbrast ”Kolla vad de gör på de stora fina varven!!” Folket på Rosättra är ju själva stolta båtbyggare (Linjett-båtarna, båtarna som det aldrig gjorts reklam om men som ändå har en flerårig kötid för den som insett att det är en av Sveriges absolut bästa båtar). Vi har en hög tanke om Hallberg-Rassy, vi har hela tiden fått massor av hjälp och mycket goda råd, men jag kan inte neka till att infästningen av nämnda brytblock var usel. Usch!

Efter att ha bytt ut avgasgenomföringen (vilket bland annat innebar att jag fick lära mig hur man lossar en 8 cm stor mässingsmutter i ett pyttelitet utrymme med hjälp av huggmejsel) kunde vi äntligen få avgasslangen på plats.

Roland plastade upp en ny motorbädd, och sedan var det dags för maestro Erik att passa in alltihop. Roland menade att ”det behövs nog ett scatra (trycklagerknut)”. Men Eriks säkra öga hade rätt; allt kom på plats utan sådana dyra lösningar. De var tvungna att såga upp ett hål i inredningen i salongen för att få in propelleraxeln i motorrummet.

 

Jag undrar fortfarande hur man gör om man ska byta axel. Ut med motorn? Man kan inte ta ut axeln bakvägen pga skäddan och rodret. Och hur byter man cutlasslager? Det kan ju vara svårt att få bort det gamla lagret när axeln är kvar (jag bytte lagret på Satana och det var ett h-e att få bort det gamla trots att axeln var bortmonterad). Denna omständighet har bidragit till att jag ändrat ståndpunkt i en speciell fråga som rör långfärdsseglare (och andra seglare också): Om man har fast propeller, ska man då låta den snurra när man seglar eller ska man låsa den med backsklaget?

 

Jag har tyckt att den ska snurra, bland annat pga av att man lägger ner så mycket energi på detlajer för att få botten helt jämn osv, för att vinna fart när man seglar. Att då låta en propeller bromsa 100 gånger ner än alla dessa detaljer tillsammans verkar fel. Men jag har ändrat mig. Dels misstänker jag att även om propellern bromsar mer än andra saker när den är låst, så kanske denna bromseffekt innebär att man blir sinkad kanske fem timmar på en atlantöversegling (spekulation), dels vill jag att tidpunkten för byte av cutlasslager ska vara så avlägsen som möjligt…

Motorn på plats och lite annat "smått och gott"

Motorn kom på plats (efter att jag målat bordläggningen invändigt med först ett lager epoxi, sedan två lager International Perfection), och under tiden hade jag haft möjligheter att fixa en massa detaljer, bytt allt rörmokeri, nytt tryckutjämningskärl och ny pump för sötvattnet, nya motorreglage, ny batteriladdare, nya däcksgenomföringar för elkablar, förnyelse av elsystemet med ny placering av nya huvudbrytare, ny laddningregulator, en kompletterande elcentral från Bep Marine, nytt landströmssystem, ny landströmscentral mm mm. Dessutom fem nya lyxbatterier à 100 Ah (Enersys Odyssey), uppdelade på tre grupper.

Jag gjorde om bränslesystemet så att vi har två grovfilter (Volvo) till motorn. På så sätt kan man byta filterinsats under gång i det ena filtret, samtidigt som motorn försörjs genom det andra (säkerhetstänk). Ny luftningsslang till huvudtanken.

Under tiden som motorinstallationen pågick arbetade Anders och Roland med den nya inredningsmattan. Ett svårt jobb.Under inredningmattan lade det en sex mm tjock, svart isloreingsmatta för att undvika kondens. I taket hade vi demonterat alla skivor, fått dem omklädda och satte tillbaka dem själva. Passat på att dra ny el, och att komplettera med vissa armaturer. Påbörjat renovering av den förliga toaletten.

Special-ljuddämpare

Vi beställde en speciell ljuddämpare av Erik, vars design var framtagen i samråd med Melin på Yanmar. Ljuddämparen gjordes dubbelt så lång som den gamla. I mitten monterades ett skott av rostfritt stål, och som inte gick ända ner i botten av ljuddämparen. Till detta skott kom avgaser och kylvatten genom ett rör som mynnade i skottets övre del. Sedan evakueringsrör som vanligt i bakkant. Poäng: Den främre delen blev ett magasin för vatten som finns i den långa och numera också grova avgasslangen. Detta vatten vill man inte ha in i motorn bakvägen.

Elverket installerades, Roland hade fixat nya hållare istället för de nedåtgående som funnits tidigare. Nu hängde elverket i sittbrunnsdurken. Han hade lagt gummipackningar vid infästningen för att minska vibrationerna. Det visade sig ändå vibrera mer än vad man vill, när vi så småningom provkörde. Det hade varit bättre att förankra det hela nedåt. Roland gjorde detta utan att fråga mig först. Det var en av de ytterst få detaljer jag inte var helt nöjd med när man skulle summera ihop det arbete med Windfall som skett på Rosättra.

Numera är elverket förankrat både uppåt, nedåt och åt sidan (med hjälp av svetsjobb från Plåt-Roffe Erixon), men det är en senare historia.

Sjösättning och hem, segling till Finland

Båten sjösattes 7 juni, och vi stävade mot Kristinedal och Skuru med en till stora delar ny båt.

Under juli månad fortsatte arbetena. Vilken enorm fördel det är att bo 10 meter från båten när man ska arbetar med den… bland annat installerades nu en ny plotter (Northstar M121). Nya gardiner syddes mm.

Den 29 juli påbörjades vår första längre segling med Windfall. Vi siktade på Bottenhavet. En episod under denna segling var att jag nånstans på vägen, i Finland söder om Vasa, upptäckte att tanken var full av skit. Pumpade ut många liter diesel, och till slut verkade de mesta vara borta. Obegripligt hur den kommit dit. Min teori: jag hade föregående vinter pumpat ur dieseln till ett fat som enligt uppgift var garanterat rent. Sedan pumpade jag tillbaka dieseln kommande vår. Fatet var nog inte rent. Jag är helt säker på att skiten inte kan ha kommit dit på annat sätt, och var från början inne på att kassera dieseln. Blev dock övertalad av Rosättrafolket att ta tillvara diesel. Slutsats: I vissa lägen ska man gå på sin egen magkänsla… det kommer att dröja många år innan jag får möjlighet att åter rengöra tanken så noga som jag gjorde julen 2007.

Från och med detta år (2008) skulle Windfalls plats vara bryggan vid Kristinedal, även vintertid, jag införskaffade en strömbildare som var restnoterad men hann komma innan isen la sig i januari, denna vinter som blev så kall. Strömbildare är jättebra, stort tack till Tomas Häkkinen för detta och för en väldig massa andra saker.

Renovering av mesanmasten

Innan vintern kom renoverades mesanmasten. Jag och Basse körde bort Windfall till Fisksätra i november, en frisk kuling den dagen, knepigt att lägga till vid Kristinedal när vi kom tillbaka. Men det gick, det gör det alltid om man är noga med planeringen.

Vi hade då alltså tagit av mesanmasten. Beställde nya vant och stag från Benns. Alla elkablar byttes, liksom VHF-kabeln. Jag köpte en färdigpressad kabel från Byggplast och Båtprylar som skulle vara av hög kvalitet, lågförlust mm. Kabeln var nog bra, men de färdigpressade kontakterna var ditsatta av någon amatör, skulle det visa sig. Denna omständighet kostade oss tre år senare 3000 kr samt ännu värre; hade fram till dess försatt oss i en osäker situation med ej fullt fungerande VHF-antenn. Men det är en senare historia (se våren 2011).

När det gällde elkablarna så limmade jag in elrör i masten i vilka kablarna drogs. Det är följande kablar: VHF-antennkabel, el till däcksbelysning, el till akterlanterna, elkabel vindkraftverk samt antennkabel till radarn. Sistnämnda kapades i akterruffen pga av att dess kontaktdon var så stort att det inte gick igenom ett vanligt elrör. Tror att detta är åtgärdat nuförtiden på Raymarines radar. Tack Johnny Ekblad för att du lödde ihop detta åt mig. Lödning är inte min starka sida, men jag försöker lära mig. Man löder ju inte så mycket på en båt, det anses bättre ur korrosionssynpunkt att pressa istället. Men ibland måste man ju löda i alla fall…

Radarkabeln och vindkraftskabeln var tidigare dragna på utsidan av masten. Dålig lösning, men säkert orsakad av att tidigare ägaren monterat dessa detaljer på platser där man inte utan vidare kunde masta av.

 

Alla infästningar kontrollerades på mesanmasten, och den gneds in med aluprotect. Alla vantskruvar servades. Sedan sattes den tillbaka igen.

 

2009

Renovering av toalett...

På nyåret började jag planera renoveringen av den förliga toan. Vi hade ju satt in en ny toalettstol, men nu byttes bänkskivan mot en av Corian, samma mönster som HR använder. Väggarna täckes av ett tunt plywoodliknande material. Ett geometriskt och tålamodsmässigt äventyr att få dit detta… Jag limmade fast dessa bitar med kontaktlim eller sika, limmade tvärs över alla skåpöppningar och fräste rent med fräs.

 

Nya kranar, och fina detaljer i mahogny (tack Bengt som var kursdeltagare på en förarbeviskurs jag höll i). Vi är fortfarande skyldiga dig en segeltur. Kanske i Karibien?

Vidare målning på durken och i skåpen med International Perfection. Ny kran för utloppet ur toatanken den gamla gick inte att stänga. Slutsats: Gymnastisera alltid alla kranar!

Elverkshistorien

Det var också under denna period som äventyret med elverket utspelade sig. Redan sommaren 2008 hade vi haft problem. Det läckte kylvatten om det elverk vi servat för 18000 kr. Jag försökte fixa detta med ett egentillverkat rör osv, men det var stört omöjligt att få till det. Jag klagade naturligtvis hos verkstaden, men det fanns ingen möjlighet att få någon hjälp innan semestern. Så sommaren 2008 hade vi spritkök (som vi fortfarande har kvar i båten…). På hösten kom N från verkstaden och skruvade fast så att läckaget upphörde. Nu när elverket kunde köras upptäcktes nästa problem: det laddade inte. Jag ringde Johnny E som kom och hjälpte mig att felsöka. Slutsats: Kortslutning i lindningarna.


Eftersomk elverket hade fungerat när jag lämnade det ifrån mig hösten 2007 började jag sammanfatta saker och ting. Jag lyfte ur elverket med hjälp av bommen. Via Johnny E kom det sedan till E-lec i falkenberg där en grundligare felsökning skedde. Jag bad dem också kontrollera att de saker jag betalat för vid servicen verkligen hade genomförts.

 

Jag tog kontakt med konsumentverket, och ringde sedan upp N. Han ville då att jag skulle låta honom åtgärda , han ville åberopa rätten till självhjälp, dvs att han hade företräde att fixa felen. Men efter vad jag lärt mig efter samtalet med konsumentverket var denna rättighet inte självklar om man kunde visa på att den som orsakat felet varit oproffsig.

Jag träffade N på en fika och ställde honom inför fullbordat faktum. Jag krävde att C-elec skulle utreda, och att om de kom fram till att N gjort fel, så skulle N betala reparationen i sin helhet, eller så skulle vi ses i rätten.

Sagt och gjort. På vintern fick jag material från C-elec. Tillsammans med egna synpunkter och upptäckter så sammanfattade jag 13 punkter där N gjort fel, de två mest allvarliga att läckaget medfört att fukt funnits i elverket ett längre tid, samt att när han bytt motorrumsisoleringen på insidan av elverkets plastkåpa, så hade han limmat över de luftintag- och vattenevakueringshål som fanns i botten av kåpan. Det fanns också bevis på att ett par småsaker som han tagit betalt för i det första skedet helt enkelt inte var gjorda.

Jag skickade över detta till N och klargjorde att vi skulle ses i rätten om han inte betalade. Han hörde av sig direkt och tog hela ansvaret. Han hade inte själv utfört det hela, utan en anställd hade gjort detta en dag nar han uppenbarligen var ur form. Jag vet fortfarande inte hur mycket han blev tvungen att betala, han gjorde upp direkt med C-elec. Tack Dragan på C-elec för att du fixade elverket som nu funkar bra. Jag måste dock påpeka att även du inte drog slangklämmorna ordentligt… Varför är det så svårt att vara noga med detta i ett sammanhang där det är så fruktansvärt svårt att rätta till i efterhand? Det gick dock att fixa (tack Johnny E).

Efter att sedan också ha dragit slangklämmorna till dieselförsörjningen, samt bytt hela impellerpumpen, funkar det hela nu perfekt. Slutsats: Man får aldrig ge upp. Elverket installerades i juni 2009 på en 60 kg tung blyplatta och med nya upphängningar och infästningar (tack Roffe Erixon)

 

Sommarens segling gick till Haparanda. Innan dess hade jag monterat nya vantskruvsskydd från Seldén.

Renovering av stormasten

På hösten 2009 hade turen kommit till stormasten. Den togs av på Fisksätra, och genomgick samma behandling som mesanen gjort föregående år. De elkablar som byttes var till däcksbelysning, till topplanterna/seglingslanterna och till motorlanternan. Alla stag och vant byttes, samt två nya Furlex-rullar från Seldén. Två nya genuor beställdes från Boding, samt också nya skot till dessa. Pilotlinor till två spinnakerfall samt kontroll av infästningar mm. Oskar från Boding kom och hjälpte till med montering av nya stag till rullarna.

Vi monterade också om alla fönster. Det är inte mindre än 17 stycken. Problemet var att de läckte. På Rosättra fick jag veta att om det är gummilist har man ingen fästmassa. Om det inte är gummilist har man silikon eller liknande. Min magkänsla hade sagt mig att man skulle ha silikon även om det var gummilist. Tyvärr följde jag inte min magkänsla, varför vi nu fick demontera fönstren. På med silikon. Nu är de täta. Alla utom ett. Göra om detta fönster, eller byta ut det?

Windfall blir vårt hem, värmen...

Under kommande vinter gick det en hel del tid åt att förbereda uthyrningen av huset på Kristinedal. En hel del lister hade aldrig kommit på plats, så nu var det dags att fixa detta. Från mar var huset uthyrt och vi bodde i båten. Jag hade dragit ner en kraftig kabel till en ny fin elcentral på bryggan (stort tack Andreas E). Nu hade vi möjligheter att värma båten med el. Jag införskaffade ny räddningsflotte (den gamla var slut visade det sig när den skulle packas om). Samt en helt ny värmare. Tidigare ägaren hade sagt att värmaren inte fungerade, så det visste vi.

Men sedan lämnade jag den till Bil- och Marintrim i Saltsjö-Boo, där Anders sa att den går att fixa. Han lyckades också för ett antal tusenlappar, men efter en tid började den ryka och läcka diesel i hela motorrummet. Jag ruttnade ur och köpte en helt ny värmare märke Webasto. 20000 välplacerade kronor. Lyxigt och bra. Enligt Anders skulle den vara 100% kompatibel med den gamla, dvs det var bara att skruva dit den. Detta var inte sant, och jag fick mecka en del. Jag lärde mig att företaget Hydroscand kan minska diametern på ett rör av kraftigt stålgods. Fascinerande.

Vindroder

Det var nu vi köpte vindrodret. Ett Hydrovane. Vi tog upp båten på Svinninge i juni, och monterade vindrodret. Passade på att måla om botten. Bytte samtliga mantåg. Bytte länspump och målade kölsvinet med International Perfection. Windfall började ännu mer likna en riktig långfärdsbåt… Sommaren segling blev bara två veckor. Vi åkte kors o tvärs på Östersjön för att prova vindrodret, och för att träna på att segla tillsammans dygnet runt. Hamnade bland annat på Fårö ett par dagar, trevligt.

Vindkraften och ett nytt problem uppdagas

Föregående vår färdigställde jag det elektriska till vindkraftverket och kopplade in det. Det funkade bra, och fick stå och snurra när båten låg vid bryggan. När båten var uppe på Svinninge upptäckte jag att bulten som håller staget under peket var kraftigt korroderad.

Hade den alltid varit det? Passade på att byta.

I september kollade jag denna bult igen efter att ha tyckt att infästningen var lite rostfärgad sedd på avstånd.

Bulten var kraftigt korroderad igen! Vad berodde detta på? Landströmmen?

 

Felsökningen ledde via uteslutningsmetoden till att boven måste vara vindkraftverket. Jag kollade konduktiviteten mellan mantåget och pluskabeln från vindkraftverket. Kontakt! Jag klättrade upp i mesanen och stoppade snurran. Senare, våren 2011, tog jag ner den med hjälp av en stege och konstaterade att en isolering var defekt, och ström leddes rakt ut i riggen. Nu var frågan: Var infästningsblecket som sitter inplastat i skrovet i förstäven skadat? I så fall var det mycket allvarligt. Vi tog upp båten i maj.

Vi hade ont om tid, så vi hade avtalat med Zanders Svets och Mekanik i Saltsjö-Boo att vara stand-by. Lyckligtvis var blecket bara ytligt påverkat. En kille från Zanders kom ut till Svinninge och hjälpte mig att borra ett nytt hål i det stenhårda stålet. Jag ville ha två bultar för säkerhets skull. Dessutom tillverkades en ny gaffel på staget, som också hade möjlighet att fästa ett kilo zink på sig. Så nu är det fixat. Fast det tog två timmar att borra hålet…

Under vintern 2010-2011 bodde vi i Lenas hus Tullinge, och färdigställde där för uthyrning. Lenas hus blev sedan uthyrt från mars, varvid vi åter flyttade in i båten, när snön fortfarande låg djup...

 

2011

 

Isolering och renovering av skylights...

Jag gjorde ett försök att isolera förpiken innan vi skulle flytta in. Jag använde dels formskum (gick sådär på den iskalla ytan), dels liggunderlag (gick bättre). Färdigställde dock aldrig detta helt.

Annat om gjorts nu under den sista vintern är beställning och montering av såväl sändande som mottagande AIS (ovärderligt i trafikerade vatten), ny klädsel av dynor i salongen, nytt plexiglas i skylightsen (Fellmans Glas). Vi har också hunnit med en professionell besiktning av riggen (Gunnar Sahlin på Doghouse Marine), montering av pactor-modem och test av detta, ny instrumentpanel, samt kabeldragning för strömförsörjning av datorer i sittbrunnen. Ny tuta samt förberedelse för inkoppling av vindrutetorkare. Renovering av jollen: Slipning, oljning och fernissning av tofter och åror. Fernissa: Le Tonkinois. Kvarstår lite plastjobb på jollen. Jag tillverkade fyra åskledare av kasserade vant och startkablar. De är gjorda så att stålwiren har en sträcka av mer än två meter under vattnet när de är fästa i vanten.

 

I skrivande stund är vi på Västkusten och har påbörjat vårt äventyr. Det sker renoveringsarbeten kontinuerligt.

Så sent som igår la ankarspelet av. Orsak: Havererad control-box (relä). Som tur var hade vi en i reserv (tack Per Hall). Två timmars extrem gymnastik i ankarboxen och ankarspelet funkar igen. Det var gott att efteråt ta jollen tillsammans in till en liten kobbe, gilla, dricka vin, snacka och titt på fåglarna…

Joomla 1.6 Template by sinci